Door nieuwe locaties te verkennen breidt je je skillset uit en ga je de uitdaging aan. Er is natuurlijk iets te zeggen voor fotograferen op dezelfde plek, maar ik wil je 5 redenen geven waarom je ook eens ergens heen anders moet proberen te fotograferen.
1. Een nieuwe skillset
Elke locatie vraagt om een andere skill set. In het bos zoek je naar licht en rust door momentopnamen of een lager f-getal. Op het strand kun je aan de slag met lange sluitertijden. In de bergen leer je hiken. Zo leer je van elke locatie iets anders en dat maakt je sterker als fotograaf. Door altijd op dezelfde plek te fotograferen leer je 1 skillset heel goed, maar ik geloof dat je als fotograaf er goed aan doet om verschillende skillsets te hebben.

En dat geldt trouwens niet alleen voor locaties, maar ook voor andere vormen van fotografie. Doe ook eens aan stads-, portret-, macro-, astro- of wat voor fotografie dan ook. Ook daar leer je weer andere skills van die je in jouw landschapsfotografie kan toepassen.
2. Nieuwe inspiratie
Iedereen heeft er wel eens last van. Een tekort aan inspiratie en wil om te gaan fotograferen. Het is weer eens hetzelfde grauwe, of juist heel blauwe, weer en je wilt wel fotograferen, maar weet niet waar en hoe. Juist dan kan het helpen om eens naar een heel andere locatie te gaan. Het mooiste is natuurlijk om dan een fotoreis te kunnen plannen, dat haalt je helemaal los van je normale denken, maar ook gewoon binnen Nederland naar een andere plek toe gaan kan helpen. Het geeft je nieuwe inzichten en een nieuwe uitdaging en daarmee kan het ook je inspiratie een boost geven.
3. Andere composities
Niet alleen gebruik je je camera anders op een andere locatie, maar je traint ook je ogen op een andere manier. Door altijd naar dezelfde soort composities te kijken kom je daar denk ik wat vast in te zitten. Op een nieuwe locatie moet je ook opzoek naar andere composities. Ook hier geldt weer, hoe gevarieerder je kan worden, hoe meer oefening je krijgt. Rij eens naar Limburg of de Ardennen of ga eens naar een strand in Zeeland. Op die plekken is het landschap heel anders dan de meeste plekken in Nederland en moet je je oog voor compositie anders gebruiken.
4. Herken goede locaties
Sommige locaties werken gewoon beter dan andere. Dat strand in Zeeland werkt bijvoorbeeld zo goed omdat er palenrijen zijn. Dat zorgt niet alleen voor een compositie element, maar zorgt er ook voor dat het zand tussen de palenrijen meer vorm krijgt, waardoor er ook daar composities te vinden zijn. Op een 'normaal' strand ontstaan die vormen in het zand veel minder. Door dit soort dingen te herkennen weet je sneller wat een goede locatie is.

In de vlog hike ik door een bos in Roemenië. Uit ervaring weet ik inmiddels dat de kans op een foto in die bossen heel klein is, hoe mooi het ook is om doorheen te hiken. Het is gewoon heel druk, rommelig en alles groeit tegen een helling. Maar daardoor kan ik wel meer genieten van het hiken. Als ik bij de top kom of een opening in het bos is er een foto, de rest van de tijd kan ik hiken en mentaal afdwalen.

Ontdek dus andere locaties en leer ze herkennen, dan weet je als het er toe doet ook sneller waar je heen moet.
5. Het avontuur
Deze laatste reden vind ik misschien wel de belangrijkste, want het is ook gewoon leuk en een avontuur om een nieuwe locatie uit te proberen. In de video hike ik naar de besneeuwde top van een berg waar ik niet eerder ben geweest. Dat gaf een ontzettende kick en een paar prachtige foto's. Nou hoeft het ook weer niet zo extreem, maar door iets nieuws, iets anders, te doen, beleef je een avontuur wat jou als persoon sterker maakt. Elke keer hetzelfde doen en fotograferen is veilig, maar zal je niet verder brengen in je fotografie.

Dus ga het avontuur aan en verken nieuwe locaties.

Bekijk dit ook eens

Back to Top