Landschapsfotografie is de meest rustgevende hobby die er is. Combineer dit met het geluid van kabbelende golven en een geweldige zonsondergang en er is bijna geen betere manier te bedenken om je dag mee af te sluiten. Maar niet elk strand is even fotogeniek. Op sommige plaatsen duikt het strand de zee in, waardoor er geen mooie lijnen kunnen ontstaan. Op andere stranden is gewoon helemaal niet te zien. Fotograferen op het strand kan heel minimalistisch, maar een beetje een onderwerp hebben vind ik toch altijd wel prettig. In dit artikel deel ik mijn 5 favoriete strandlocaties in het zuidelijke deel van Nederland voor een prachtige zonsondergang.

Westenschouwen / Nieuw-Haamstede
Het strand tussen Westenschouwen en Nieuw-Haamstede is het meest fotogenieke strand dat ik ken. De verschillende pieren die de zee in lopen zorgen dat er met hoog- en laagwater onderwerpen zijn. Ook zorgen de pieren voor stromingen die op de tussengelegen delen prachtige lijnen in het zand vormen. De duinen zijn hier minder toegankelijk maar de avontuurlijk ingestelde fotograaf kan ook vanuit de duinen de pieren en de zonsondergang fotograferen. Anders dan enkele andere locaties liggen er op zee geen boten te wachten om de Rotterdamse haven in te mogen, waardoor de horizon mooi leeg is. Kom maar op met die mooie hoge wolken!
Oostvoorne
Het strand van Oostvoorne is goed bekend onder kite surfers, maar is ook heel geschikt voor landschapsfotografie. Het behoorlijke vlakke strand loopt geleidelijk over in de zee, waardoor er bij uitgaand tij meerdere poelen blijven liggen die de lucht reflecteren. Een van de voordelen van dit strand is dat het bij zowel inkomend als uitgaand tij interessante composities op kan leveren. Doordat het strand zo vlak is ontstaan er prachtige lijnen in het zand die je naar die (hopelijke) zonsondergang leiden. Mocht je het wat industriëler willen kun je altijd nog de havens van de Tweede Maasvlakte als achtergrond voor je foto gebruiken.
Tweede Maasvlakte
Tegenover het strand van Oostvoorne ligt het Maasvlakte strand. Onder de windmolens deel je af naar het strand (dat ook veel wordt gebruikt door kite surfers trouwens). Ik weet niet wat het veroorzaakt, ik denk dat het komt doordat het water om de Maasvlakte stroomt, maar ik weet wel dat het water voor bijzondere vormen zorgt op het strand. Ook hier ontstaan weer verschillende poelen met water die het licht reflecteren en interessante vormen maken. Je kan zowel vanaf het strand als vanuit de duinen fotograferen waardoor je verschillende keuzes hebt voor composities. Ik fotografeer het liefst vanaf het strand, lekker dicht bij de lijnen en de kleuren.
Scheveningen Zuiderstrand
Scheveningen staat natuurlijk bekend om de pier en alhoewel dit ook een interessant onderwerp kan zijn om te fotograferen, raad ik je aan ook eens het zuiderstrand te bezoeken. Het zuiderstrand ligt net ten zuiden van de havenmond waardoor hier, net als bij de Maasvlakte, door stroming lijnen ontstaan in het strand. Niet zoveel als bij Nieuw-Haamstede of Oostvoorne, maar met uitgaand tij is er zeker een mooie lijn te vinden. En anders is er altijd nog de havenpier die de zee in loopt. Loop alleen niet te ver zuidelijk. Hier loopt het strand steiler af naar de zee waardoor er minder interessante vormen ontstaan om te fotograferen.
Wassenaarseslag
Met de Wassenaarseslag heb ik een haat-liefde verhouding. Het kan er wat drukker zijn en er is niet altijd een goede compositie te vinden, maar als alles bij elkaar komt ontstaan er prachtige reflecties op het water dat bij uitgaand tij blijft liggen op het strand. De duinen lopen mooi naar het strand toe waardoor je hier ook vanuit de duinen kunt fotograferen, waarbij je het helmgras als voorgrond kan gebruiken.

Bekijk dit ook eens

Back to Top