Landschapsfotografie is de mooiste vorm van fotografie. Punt uit. De binding en respect die je opbouwt voor de natuur is meer waard dan elke foto die je zelf bedenkt. Maar omdat je altijd afhankelijk bent van de natuur kan het een heel frustrerende vorm van fotografie zijn. De mooiste foto’s haal je uit de beste condities, maar wanneer vind je nou die mooiste condities. In dit artikel probeer een tipje van de sluier te lichten hoe ik de beste condities probeer te voorspellen. Grote disclaimer: het weer is onvoorspelbaar, dus al lijkt het goed weer te worden, grote kans dat het toch niets wordt.

Liever ’s ochtends dan ’s avonds
Hoe vervelend het ook is, voor de mooiste condities moet je ’s ochtends vroeg je bed uit. En ja, dat betekent in de zomer om half 4 a 4 uur de wekker zetten. Een prachtige lucht kun je ook ’s avonds fotograferen, maar de rust en de kans op mist vind je alleen vroeg in de morgen. Om jezelf voor te bereiden op een vroege ochtend helpt het om de avond ervoor alvast te beslissen waar je heen gaat en je fototas al volledig ingepakt klaar te zetten. Hoe minder excuses je hebt om je nog een keer om te draaien, hoe groter de kans dat het je lukt om uit bed te komen.
Mist ontstaat niet zomaar
Een van de mooiste weerfenomenen die iets toe kan voegen aan jouw landschapsfotografie is mist. Zoals elk weerstype is mist lastig moeilijk te voorspellen, maar zijn er wel een paar dingen waar je op kunt letten. Zo ontstaat ochtendmist alleen wanneer het niet waait en het helder is de nacht ervoor. Bij teveel wind waait de mist weg en houdt bewolking de warmte vast. Daarnaast kan mist zich heel lokaal voordoen. Nabij Delft is er een boerderij die dieper ligt dan de omgeving, de mist is hier altijd een heel stuk dichter dan in de omgeving. Dit is dan ook de eerste locatie waar ik heen ga als ik dichtbij wil fotograferen.
Die o zo mooie kleuren
Een andere conditie die je foto’s o zo veel mooier kan maken is een prachtige kleurrijke lucht. Een mooie lucht is nog moeilijker te voorspellen dan mist, maar komt gelukkig wel vaker voor. De prachtige kleuren ontstaan doordat de opkomende of ondergaande zon hoge bewolking verlicht. De zonnestralen worden door de waterdruppels verstoort, wat resulteert in die roze, oranje, rode gloed. Om de wolken te kunnen belichten moet de zon niet worden geblokkeerd door andere bewolking. Dit is het moeilijkste deel om te voorspellen. Gelukkig is het landschap in Nederland erg plat en is het gemakkelijk te zien of er wolken voor de horizon hangen die het zonlicht kunnen blokkeren. Bij de zonsopkomst heb je voor een kleurrijke lucht een open hemel nodig in het oosten en hoge bewolking meer naar het westen. In de avond is dit uiteraard omgekeerd. Op een goede avond of ochtend maakt het niet uit welke kant je op fotografeert, de kleuren kunnen alle kanten op plaats vinden. Mijn favoriet is om ongeveer een half uur na zonsondergang richting de zon te fotograferen, de lucht is dan minder fel, maar nog altijd heel kleurrijk. Als je een waterpartij fotografeert wordt de kleur gereflecteerd in het water.
Wees op tijd en geef niet te snel op
Zoals net gezegd is de lucht het mooiste na zonsondergang, maar dit geldt ook in de ochtend, maar dan omgekeerd natuurlijk. De mooiste kleuren in de lucht ontstaan ongeveer een half uur voor zonsopkomst. Dus ja, je moet nog eerder je bed uit, maar als je een half uur later in de auto zit en die zonsopkomst ziet is het wel even balen. In de avond is het mooiste licht ongeveer een half uur na zonsondergang, ga dus ook niet te vroeg weg als je ’s avonds fotografeert. Een goede indicatie of het licht door gaat breken is door naar de lucht tegenover de zonsopkomst of -ondergang te kijken. Kleurt de lucht hier al mooi? Heb dan nog even geduld, de mooie kleur komt naar de zon toe.
Ken je camera
Mooie condities duren niet altijd lang. Begin dit jaar hebben we hele ochtend, of soms zelfs hele dagen mist gehad, maar een conditie zoals een mooie kleurrijke lucht duurt soms maar enkele minuten. Zorg dus dat je jouw camera goed kent en de techniek onder controle hebt. Als je op het moment supreme nog lang moet nadenken over welk f-getal je moet gebruiken, of hoe je je iso aanpast is het moment misschien al weg.

Bekijk dit ook eens

Back to Top