Ik speel al langer met het idee om een video te maken waarin ik beperkt ben in het aantal foto's dat ik kan nemen. Deels vanuit mijn plezier met analoge fotografie, deels omdat ik het gewoon een leuke uitdaging vind. Dan kun je natuurlijk je SD-kaart bijna helemaal vol schieten, zodat je nog maar een paar foto's kunt maken, maar dan ben je wel even bezig tegenwoordig. Wat je ook kunt doen is een oude SD-kaart vinden met maar 256 MB aan opslag ruimte! Met mijn SD-kaartje kan ik volgens mijn camera maar 3 foto's nemen, gelukkig werden het er nog 5, maar het brengt wel een leuke uitdaging met zich mee.
Normaal kun je met een goede SD-kaart natuurlijk zo veel foto's nemen als je maar wilt, maar met slechts 5 foto's moet je toch echt gaan nadenken. Heb ik de goede instellingen? De beste compositie? Is het licht nu het beste of toch pas straks? Ik heb mezelf de ruimte gegeven om enkele van de foto's te verpesten, anders zou ik nooit komen tot een foto. Die ruimte moet je jezelf ook geven. Gelukkig was ik op de Soesterduinen waar ik een week eerder had verkent en wist ik ongeveer wat ik kon verwachten. En wat een weer! De week ervoor was het weer grauw, maar deze keer was er heiigheid, met daarboven blauwe lucht. Perfect voor een paar goede plaatjes van wat bomen.

Voor de eerste compositie hoefde ik niet lang te zoeken. Al snel had ik een kenmerkende boom gevonden die mooi als onderwerp kon dienen. Omdat de boom erg symmetrisch was plaatste ik 'm in het midden met andere bomen eromheen om een mooi geheel te vormen. Maar dan staat je compositie, maar moet je goed nadenken over de belichting, filters en een 2 seconden timer. Gelukkig had ik net nieuwe filters aangeschaft en kon ik het licht wat tegenhouden om de belichting in 1 foto goed te krijgen.
De tweede foto heb ik misschien net te vroeg gemaakt. Toen ik aan het opruimen was stond de zon net iets hoger, waardoor de heide in de voorgrond net even mooier belicht werd. Zoals ik al zei is het moeilijk om het juiste moment te kiezen als je maar één foto van een scene kan maken. Je weet gewoon niet of de condities over een paar minuten beter zijn. Het is dan misschien ook maar beter om de foto gewoon te nemen als het licht al goed is en te accepteren dat je een keertje de beste kans mist. Dat gezegd hebbende, is het licht ook nog heel prima in deze foto en was ik tot dusver heel blij met mijn gelimiteerde aantal foto's!
Omdat ik maar 5 foto's had nam ik goed de tijd om een goede compositie te vinden. Aan de andere kant kon ik ook weer niet teveel tijd nemen omdat het licht veranderde en harder werd. Voor de zekerheid ging ik voor een compositie die ik de week ervoor had gevonden. De boom in de verte vind ik indrukwekkend omdat deze zo eenzaam in het zand lijkt te staan. Ik zeg lijkt, want er staat nog een boom naast, maar door de boom goed te framen lijkt 'ie alleen te staan. Omdat ik de week ervoor al het compositie werk al had gedaan was het een kwestie van de plek terugvinden, goed opletten op de instellingen en de foto nemen.
De Soesterduinen hebben een deel met veel bomen en dan opeens zijn de bomen weg en opent het duin gebied zich meer. De composities leken hier dan ook op te houden. Na even rond te hebben gedwaald richting de 'eenzame' boom van de foto hiervoor, besloot ik toch een andere kant op te gaan. Ik had namelijk een boom gezien die heel erg een richting had en op een duintje stond. Dat triggerde gelijk een idee om die boom links in beeld te zetten en die te laten wijzen naar de bomen op de vlakte. Door gebruik te maken van mijn telephotolens kon ik de bomen in de achtergrond groter laten lijken, waardoor de verhouding met de boom in de voorgrond mooi uit kwam. Achteraf had ik nog best een stapje naar rechts kunnen doen, maarja ik had maar 1 optie en dit werd 'm deze keer.
De laatste foto was echt een uitdaging om te vinden. De zon was inmiddels ver opgekomen en met de zon in de rug waren de compositie dan ook erg saai. Het is toch wel het mooiste als het zonlicht van de zijkant kan komen of als je tegen de zon in kan fotograferen. Helaas is die laatste optie niet goed te doen met maar één foto, dus ging ik op zoek naar een foto met de zon van de zijkant. Na 3 of 4 composities af te hebben geschreven vond ik toch nog een compositie! Net richting de zon, maar er niet vol tegenin. Met zonneharpen die ontstonden omdat de zon door de boomtoppen heen de heiigheid in scheen. De boom aan de rechterkant wordt mooi van achteren belicht door de zon, waardoor de boom goed loskomt van de achtergrond die meer in de schaduw staat.
Het was een leuke uitdaging om mijzelf maar 5 foto's te geven. Je gaat een stuk meer nadenken over de stappen die je normaal zet om tot een compositie te komen. En het dwong me om goed op zoek te gaan naar de laatste compositie. Probeer het ook eens!

Bekijk dit ook eens

Back to Top