Ja... ik was weer eens te laat. Na een lange dag hiken besloot ik om nog even snel naar de top van deze heuvel te klimmen om wat foto's te maken. Dit is een van mijn favoriete plekken om te fotograferen op deze pas. Je hebt rondom uitzicht met verschillende gebergtes, dus er is altijd wel een foto te vinden.
Na uitgeput boven aan te zijn gekomen wou ik het mezelf niet te moeilijk maken, dus zette ik mijn statief neer en richtte ik mijn camera op het eerste wat mij op viel. Nou was dat ook omdat ik wist dat ik weinig tijd had en snel aan de bak moest. Gelukkig viel mijn oog snel op een mooi beeld met de ondergaande zon die nog net over de bergen heen kwam. Doordat de zon al zo laag stond, ontstonden er lange schaduwen en een mooi contrast tussen licht en donker en dat werkt. Een afbeelding die heel plat is qua luminantie contrast houdt de aandacht niet lang vast. Het oog van de kijker gaat onder andere naar iets wat contastrijk en licht is. In dit geval viel dat perfect samen met waar ik wil dat jij als kijker kijkt.
Omdat ik nog steeds aan het uitblazen was besloot ik om niet te moeilijk te doen en mijn camera 90 graden te draaien naar een volgende compositie. Daarmee vergat ik echter de cif regel, eerst compositie, dan instellingen en filters. Na even zoeken besloot ik om niet eigenwijs te zijn en toch gewoon mijn camera en statief op te pakken en op zoek te gaan naar een betere compositie. Door iets hoger te gaan staan kon ik namelijk de voorgrond net even versimpelen. Maar, dat mocht niet helpen voor de foto. Mijn hoofdonderwerp was de bergkam in de achtergrond, maar doordat het zonlicht op de voorgrond scheen vraagt dat vooral je aandacht. Ook hier weer dus het contrastrijke lichte gedeelte.
Ik was tevreden met de compositie, maar niet met het licht in de foto, dus draaide ik mijn camera weer een stuk terug naar de richting waarin ik de eerste foto had gemaakt. Ik stond nu een stuk hoger en daardoor veranderde mijn compositie ten opzichte van de eerste foto. Ik kon meer bergen in de achtergrond betrekken waardoor de foto nog meer diepte kreeg. Eigenlijk dacht ik dat het beter was om meer te focussen op een huisje in de achtergrond, maar achteraf was die foto ten eerste bewogen, maar was de compositie ook nog eens veel slechter. Misschien dat ik dat toen ook al voelde, maar nu weet ik het zeker. Deze foto met de omgeving erbij is de beste optie.
Nadat ik die foto had gemaakt was ik een stukje aan het filmen en viel mijn oog op een aantal bomen in de voorgrond. De compositie is eigenlijk bijna hetzelfde als die ervoor, maar omdat het licht veranderde krijg de foto een heel ander gevoel. Ook hier gaat je oog weer naar wat contrastrijk en licht is, in dit geval de zon en hoe het de bomen in de voorgrond belicht. De drukke achtergrond valt eigenlijk helemaal niet zo op, omdat deze vooral in de schaduw ligt. In de nabewerking heb ik dit effect nog iets versterkt zodat heel duidelijk is waar ik wil dat jouw aandacht in die foto heen gaat.

Bekijk dit ook eens

Back to Top