Ik twijfelde heel erg of ik deze dag naar buiten moest gaan om te gaan fotograferen. Het was mistig, er was veel lage bewolking en alles zag er grauw uit. Toch besloot ik om het te gaan proberen, misschien zou de lage bewolking wel wegtrekken en tot prachtige foto's leiden. Jammer, dat lukte helaas niet, maar het was wel weer een leerzame ochtend.
Omdat ik niet voorbereid was om te gaan fotograferen besloot ik maar naar mijn lokale park te gaan om daar wat foto's te maken voordat de mist was opgetrokken. Het is zo moeilijk om op een plek waar je vaak komt mooie foto's te maken. Vooral als de locatie niet heel inspirerend is, wat ik helaas vind van de Delfste Hout. Wat doe je dan? Gewoon maar beginnen met een onoriginele foto en daarna toch opzoek naar andere composities. Dus dat deed ik.

Dan heb je nog wel de keuze hoe je die onoriginele foto maakt. Kies je voor meer voorgrond of voor meer negative space boven het onderwerp? (In dit geval een groep bomen uiteraard). Vooral op zo'n mistige dag met lage bewolking is de achtergrond boven de boom erg eentonig en niet heel spannend, maar dat kan ook juist zorgen voor een goede negative space, een deel van de foto waar zo weinig gebeurt dat het als balans kan dienen met een dominant onderwerp. Wanneer je de voorgrond er juist meer bij betrekt wordt de foto hier niet rustiger van, maar raakt de foto juist in onbalans. Dus richtte ik mijn camera omhoog en maakte ik een foto met veel open, negatieve ruimte boven de bomen.
meer negatieve ruimte boven de bomen
meer negatieve ruimte boven de bomen
meer lege ruimte in de voorgrond
meer lege ruimte in de voorgrond
Ook probeer ik steeds vaker om verbanden te zoeken in mijn composities. Niet een enkele boom die een onderwerp is, maar een boom die een relatie aan gaat met een ander onderwerp in de foto. Niet dat er per se iets mis is met 1 onderwerp in je foto, maar ik denk dat een combinatie beter werkt en de kijker langer geïnteresseerd kan houden. 

Voor de volgende foto was ik om het water heen gelopen en was ik erg geoninspireerd (is dat een woord?) geraakt door het grauwe kleurloze boos. Door weer bij het open water aan hetzelfde veld als ik hiervoor was uit te komen, ontstond weer ruimte in de foto. Helaas kon ik geen plek recht voor de bomen vinden waar ik een vrij beeld naar de bomen had. Dus besloot maar iets te ver naar rechts op een vissteiger te gaan staan. Dat brengt wel wat perspectivische verschuiving op in de foto, maar dat is dan maar even zo. Ik kon er niet veel meer van maken en inmiddels begon de grauwheid van het weer mij wat te demotiveren. Deze foto is geen topper, maar kan wel leuk werken qua compositie. Misschien moet ik nog maar een keer terug met betere condities.
En dat geldt al helemaal voor de laatste foto. De mist was inmiddels grotendeels opgetrokken, maar de lage bewolking hing er nog. Gevolg: geen kleur, geen licht, maar wel een compositie mogelijkheid. Vanaf een volgende vissteiger had ik een beeld over het water met rechts een boom die naar links wees, die een relatie had met een boom in de achtergrond die juist weer naar rechts wees. Samen vormen ze een compositie die diepte geeft aan de foto. Wel was het nog even zoeken naar de juiste spot. Door verder naar links te bewegen kwam de voorste boom nog iets meer los van de achtergrond, waardoor er nog net meer diepte ontstaat in de compositie. Zoals ik al zei, het was geen foto waard, maar opzich wel een idee voor een compositie.
opzich een ok compositie
opzich een ok compositie
door net naar links te gaan komt de voorste boom losser te staan
door net naar links te gaan komt de voorste boom losser te staan

Bekijk dit ook eens

Back to Top