Wat een minimale condities... Mist met veel lage bewolking erboven zorgt altijd voor een hele grijze dag en deze dag was niets anders. En op zo'n dag maak je eigenlijk nooit een mooie foto. Er is geen licht, amper contrast en weinig kleur. Oftewel een prima dag om te oefenen met composities en panorama's! Want ook al kun je geen mooie foto maken, oefenen kan altijd en dan vooral op zo'n interessante locatie als de Soesterduinen.
Ik ben ooit een keer eerder in de soesterduinen geweest, maar het voelde toch alsof ik een nieuwe locatie ging bezoeken. In eerste instantie had ik voor deze locatie gekozen om zowel in de bossen als in het open landschap te kunnen fotograferen. Toen ik aan kwam was er te weinig mist voor de bossen en te weinig in de lucht voor het open landschap. Soms is het lastig om dan enthousiast te blijven, maar dit keer kon ik mijn energie omzetten en besloot ik vooral te verkennen en te oefenen met compositie.
Als eerste interessante onderwerp vond ik een boom op een verhoging. Dat kan ervoor zorgen dat een boom mooi loskomt van de bomen in de achtergrond, vooral als de boom een interessante vorm heeft. Na de boom goed van elke hoek te hebben bekeken besloot ik toch om niet alleen de boom te fotograferen. Het feit dat een boom interessant op een heuveltje staat hoeft het nog geen foto te maken. Daarentegen besloot ik een boom in de achtergrond erbij te betrekken waardoor er diepte ontstaat in de foto.
Even later kwam ik een hele plat geslagen boom tegen. Misschien dat de boom door de bliksem was getroffen? In ieder geval moest ik meteen aan een panorama denken. Helaas heeft mijn statief geen waterpas, dus moest ik met mijn timmermans oog mijn statief zo recht mogelijk zetten. Nadat dat heel aardig was gelukt was het tijd om de belichting goed in te stellen. Met een panorama wil je dat elke foto hetzelfde wordt genomen, dus werk je in manual modus. Voor elke foto moeten de instellingen hetzelfde zijn, dezelfde sluitertijd, iso, diafragma, maar ook dezelfde focus en witbalans (alhoewel je die laatste nog aan kan passen wanneer je in RAW fotografeert). En daar kwam een hele nette foto uit!
Wat ook heel belangrijk is in compositie is parallax shift. Dat is een engelse term voor het feit dat wanneer je naar achteren loopt, dingen elkaar beginnen te overlappen en daar kun je heel goed gebruik van maken. Voor de derde foto vond ik een boom op de vlakte die ik tussen twee bomen in de voorgrond wou zetten. Jammer genoeg stond daar ook nog een boom naast, wat de foto minder sterk zou hebben gemaakt. Door ver genoeg naar achter te lopen kon ik een van de bomen 'verstoppen' achter een van de bomen in de voorgrond. Combineer dat met een telelens die zorgt voor compressie en dan kom je uit op dit resultaat.
Als laatste vond ik nog twee bomen die heel duidelijk in vorm verschilden. Één van de bomen wees heel sterk naar links toe, waardoor die erom vraagt om rechts in het beeld geplaatst te worden. De andere boom had juist niet echt een sterke richting, waardoor je die boom bijna overal in het beeld kan plaatsen. Het wordt dan weer wel belangrijk om die boom te combineren met een goede voorgrond of andere elementen omdat 'ie op zichzelf niet spannend genoeg is.
Nou ben ik in deze video vooral bezig geweest met bomen, maar al deze compositie tips gelden natuurlijk ook voor andere onderwerpen. Lijnen en richtingen zijn hele sterke tools in je composities. Maak er van gebruik door ze op de goede plaats in je foto te zetten of creër juist spanning of ongemak in je foto door ze op een andere plaats te zetten.