Het is eindelijk zo ver! Na er lang over gepiekerd en getwijfeld te hebben, heeft de Black Friday deal me toch over te streep gehaald om de Canon R6 aan te schaffen. Een camera met niet een geweldige hoeveelheid megapixels waardoor ik 'm niet echt voor foto's wil gaan gebruiken, maar vooral voor video. Toch gebruik ik in deze video de Canon R6 voor zowel video als voor foto om eens te kijken wat voor kwaliteit ik eruit kan krijgen. Ook wou ik graag weer eens naar deze kloof, ik was er al een keer geweest, maar zou 'm nog eens goed kijken om zeker te weten of het een onderdeel kan worden van de zomer fotoreis naar Roemenië van 2023.
Dat doe ik in een mooie kloof in moeilijke omstandigheden. Op de weg naar de locatie had ik op de snelweg soms net aan 50 meter zicht en het is goed dat ik er eerder was geweest, want anders had ik sterk getwijfeld. Helaas was de kloof een heel stuk minder mistig. Dat zie je natuurlijk vaker, de mist hangt in het open landschap, maar zo in een kloof hangen alleen de top van de kloof in de mist. De rest van de kloof bestond vooral uit bruin, grijs, dof groene bomen en stenen. Niet de mooiste omgeving...

Na een shaky begin, die R6 is best wel zwaar om in de hand te houden tijdens het filmen, vond ik een eerste compositie. In de kloof loopt er een smal voetpad langs de klif dat mooi als voorgrond kan dienen voor een foto. Gecombineerd met de mist die nog rond de top van de klif hing vormde dat een mooi geheel. Door ook nog een boom in het beeld te hebben wordt je oog vanaf het pad, via de boom omhoog geleid naar de lucht, die zelfs een beetje blauw leek te zijn door de mist heen.
Het is zo moeilijk om in deze condities mooie foto's te maken die je aandacht trekken vasthouden. Ik zoek altijd naar contrasten, maar in deze condities is alles ongeveer dezelfde kleur grijs/bruin. Daarom is de vorige foto flink bewerkt om het nog een beetje iets te maken, maar voor de volgende foto moest ik nog veel meer uit de kast halen.
Ik spotte de boom langs het pad en dacht dat het samen met de bomen ernaast een goede compositie zou kunnen worden. Ik zag het al helemaal voor me, maar verder dan dat kwam ik niet. Na zo'n kwartier zoeken naar een manier om de grote boom te combineren met de lichtere achtergrond en de donkere natte bomen ernaast kwam ik tot de conclusie dat ik dit drastisch anders aan moest gaan pakken.
een paar van de test shots
Soms moet je een idee loslaten en terug gaan naar hetgene dat in eerste instantie je aandacht trok. In dat geval was het die grote boom en de vormen ervan. Door een slag naar rechts te draaien werd niet de lucht, maar de wand van de kloof de achtergrond achter de boom. Dat versimpelde het geheel al een heel stuk. Misschien dat het in de goede condities ooit nog een mooie foto wordt. Nu is het vooral een heftige edit geworden en een goede oefening in compositie.
Op zo'n grauwe dag is het soms moeilijk om geïnspireerd te raken en te blijven. Elke boom ziet er even suf uit, elke klif heeft dezelfde kleur, er is bijna geen contrast. Toch kon ik mezelf pushen om door te gaan dit keer, er moest een keer een goede foto te vinden zijn. Het pad klampt zich soms vast aan de klif want en kronkelt mee met het stroompje dat door de klif loopt. En laat dat kronkelen nou net zorgen voor een nieuwe foto mogelijkheid, want daardoor ontstaat er natuurlijk s-bochten. Als je mij al langer kent weet je dat ik een s-bocht altijd interessant vind. Het zorgt altijd voor een lijn die je alle kanten van de foto laat zien. Maar zonder een extra punt van interesse was ik bang dat deze foto te plat en saai zou worden. Daarom ben ik zelf maar weer eens in de foto gaan staan. Dat beetje kleur vrolijkt de foto net even op en geeft je iets extra's om naar te kijken. Maar misschien vind je het mooier zonder mij? Daarom hieronder ook de foto zonder mij erin.
Gelukkig bleef de mist hangen rond de pieken, want dat leverde uiteindelijk de mooiste foto van de ochtend op. Het was inmiddels flink kouder geworden. De wind en mist trokken door de kloof, maar liever dat met mooie mist rond de pieken dan geen wind en helemaal niets om te zien. Dus met m'n handschoenen aan en muts op begon ik te werken aan een nieuwe compositie. In zo'n kloof heb je alleen erg weinig ruimte om te werken. Je kunt 1 stap naar rechts zetten of een paar stappen naar voren of naar achter, en dat is het wel. Met 1 stap teveel naar links lig je 3 meter lager in het water...
Dus is het spelen met brandpuntsafstanden, wat neem je mee in de foto? De klif met een stuk boom, het pad met de klif in de achtergond of alleen de klif in de mist?
Achteraf was de keuze heel duidelijk: geen van deze drie opties. Het meest interessante deel was de top van de kloof met de wolken eromheen. Niet het pad, niet de bomen, niet het water. Gewoon puur en simpel de top tussen de wolken. Wanneer je je dat besefte is het een kwestie van zorgen dat je je beeld daarmee vult en klikken maar.
Dus rest nu nog de vraag, ben ik tevreden met de R6 en natuurlijk kan ik die vraag niet beantwoorden. Na 1x goed ermee fotograferen kun je nog niet vertellen of een camera goed is. Hij is wat zwaarder dan ik had gehoopt, maar de foto's zien er goed uit. De C-Log werkt goed en de video ziet er heel aardig uit. Dus ja tot dusver ben ik tevreden, maar we gaan het komende jaar zien wat ik er echt van vind.

Bekijk dit ook eens

Back to Top