Een hele tijd geleden al stuurde vaste kijker Niklas mij een foto om te editen in een van mijn vlogs. In deze vlog is het zo ver en kijk ik naar zijn foto, maar dat levert me ook gelijk moeilijkheden op.
Dit is namelijk niet een 'normale' foto om te bewerken, maar een foto die is gemaakt op een telefoon. Dat betekent in dit geval dat de foto een jpg is en dat maakt het gelijk heel moeilijk om de foto te bewerken. De bewerking is namelijk al gewoon goed. De foto is wat plat, maar dat ligt vooral aan het moment waarop de foto is genomen en de compositie. De bewerking zelf heb ik weinig op aan te merken, misschien iets meer contrast of een net iets andere kleur blauw, maar verder is het prima.

Qua compositie is er wel iets over te zeggen. Op zich is de locatie van de molen in het beeld niet verkeerd. Precies in het midden met een huisje ernaast. De balans werkt goed. Waar ik wel ik over wil zeggen is de voor- en achtergrond. De voorgrond wordt namelijk wat druk met de takken en het hekje in beeld en de achtergrond is blauwe lucht. Eigenlijk heeft de foto alleen middengrond, namelijk de molen en het huisje. Door de foto bij te snijden of door tijdens het maken van de foto een net andere positie te kiezen kun je de foto rustiger en gebalanceerder maken. In mijn eindresultaat heb ik ervoor gekozen om de foto meer een panorama te maken waardoor de voorgrond en een deel van de lucht uit de foto worden gehaald.

Ook kan het helpen om op een moment te fotograferen wanneer de lucht niet zo blauw is. Misschien was dat dit keer niet mogelijk, maar als de mogelijkheid er is, is het de moeite waard om eens terug te gaan als de condities bijzonderder zijn. Bijvoorbeeld met wolken in de lucht, mist, regen of misschien zelfs sneeuw. Dat maakt de foto meer een bijzonder iets om te zien en meer dan een foto van een molen op een heuvel.

Maar zoals gezegd is het geen slechte foto voor een beginnend fotograaf. Het idee is goed, maar er zijn wat punten om op te letten uiteraard en daar is niets mis mee.

Bekijk dit ook eens

Back to Top