Vandaag neem ik jullie mee op een toeristisch tripje door Roemenië. We bezoeken twee bijzondere kerken. Een op een rots en een in een rots.
Het gefortificeerde klooster van Negru Voda is bovenop een rots gebouwd. In de tijd van de Romeinen was deze plek al een fortificatie. De Karpaten vormden de natuurlijke grens tussen het Ottomaanse en Hapburgse Rijk en er is over de jaren veel om deze regio gevochten. Je vind dan ook veel kastelen, citadellen en gefortificeerde kerken in de omgeving. Ik wou dit klooster bezoeken omdat het zo mooi tussen de bergen ligt. De bergen zijn nu nog wat kaal, maar in de lente en herfst moet het een prachtig uitzicht zijn.
De tweede locatie die we bezoeken is de rots of grotkerk van Corbi. Deze kerk ligt aan de voet van het Fagaras gebergte en is een stuk kleiner dan de andere kerk. Naast de kerk kun je door een opening in de rotsen naar een uitkijkpunt boven de kerk. De trap is niet erg veilig, maar voor een foto is het wel weer leuk. Terugkijkend heb je een uitzicht over het dorp wat je mooi kunt framen tussen de muren van de kloof.

De kerk bestond al in 1512, maar is waarschijnlijk nog wel ouder. Door het zachte licht dat alleen door de voordeur komt krijg je een mooi relief op de grond, maar het leukste is om te spelen met het licht dat naar binnen valt door de voordeur en de donkere ruimte die de grot creeert. Het altaar vond ik niet zo spannend om te fotograferen, dus richtte ik mijn camera de andere kant op naar de ramen toe. Het licht verschil tussen de donkere grot en het felle zonlicht buiten maakte het lastig om een foto te maken, maar met een hdr belichting uit de hand kon er toch nog voldoende van maken. Als je op de goede plek gaat staan, kun je precies door de deur van de groot kijken naar de entree, waar een eenzaam stoeltje te wachten staat in het licht.

Bekijk dit ook eens

Back to Top