Sneeuw maakt net als herfstkleuren het landschap een heel stuk specialer, maar is net zo moeilijk te fotograferen. Ik zoek altijd naar contrasten die een foto sterker kunnen maken en als alles wit is, is er weinig contrast. Gelukkig zijn de bomen vaak nog wel wat donkerder waardoor er nog wel iets te vinden is. Maar hoe belicht je goed voor sneeuw? In deze video geef ik je daar een tip over.
Sneeuw is prachtig om te zien en zo vele malen beter dan regen als je het mij vraagt. Desalniettemin blijft het een lastig onderwerp om te fotograferen. Misschien lag het dit keer aan het feit dat er geen licht of alleen diffuus licht was. Hoe dan ook blijft het goed om maar gewoon te beginnen met een foto. Na flink omhoog te zijn geklommen keek ik om en zag ik een eerste compositie. Niet de meeste inspirerende en originele, maar het kan er wel mee door voor een begin. Een pad dat tussen bomen door de diepte in loopt. Het blijft toch wel mooi hoe groot en hoog de bossen hier in Roemenie zijn. Ik heb deze foto belicht met behulp van mijn histogram, maar als je met een lichtmeter werkt is het aan te raden om je foto 1 of 2 stops over te belichten. Je camera belicht namelijk voor middel grijs, maar sneeuw is niet grijs maar wit. Door net even over te belichten maak je dat grijs wit en is je foto een heel stuk frisser! Links is de foto 'goed' belicht. De rechter foto is 2 stops overbelicht. Het eindresultaat is er ergens tussenin.
Na de eerste foto dacht ik een goed begin te hebben gemaakt en had ik er zin in. Helaas kon ik dat gevoel niet omzetten in een foto. Ik vond het maar moeilijk om een goede compositie te vinden. De sneeuw is mooi, maar kan er ook voor zorgen dat het beeld juist rommelig wordt, maar gelukkig had ik een compositie in gedachten om te fotograferen. Een tijd geleden liep ik namelijk op dezelfde plek door het bos en zag ik een mogelijke compositie. De weg loopt hier in een mooie bocht weg en de bomen om de weg heen zijn prachtig groot. Dat moest toch lukken. Helaas kon ik de plek niet terug vinden en begon het plezier dat ik hiervoor had een beetje weg te ebben. Gelukkig opende zich een nieuwe compositie voor mij met een net even andere bocht en hoge bomen, maar het voldeed. Door goed heen en weer te bewegen vond ik een plek waar ik de compositie het beste in balans vond en er net niet te veel en ook niet te weinig op de foto stond.
Inmiddels was mijn vertrouwen in een goede compositie nog iets verder gedaald en dus was het tijd voor drastische maatregelen. Lunch om 11 uur 's ochtends. Met een volle buik is het veel prettiger hiken door de sneeuw. Na een bammetje trok ik verder en na bijna een uur verder lopen was ik er weer bovenop. Voor mij opende zich een nieuwe compositie. Misschien een beetje met geluk, maar toch wel een aardige compostitie. Achter de bomen voor mij was tussen de wolken door net een stuk van de berg zichtbaar, waardoor er diepte ontstond in de foto. Ik besloot mijn camera neer te zetten en mij te richten op het bovenste topje van de bomen. Toen was het alleen nog wachten tot de wolken ver genoeg opzij wouden gaan zodat ik de gewenste voor- en achtergrond kon fotograferen. Zonder die achtergrond zou de foto niet zo goed werken denk ik.
In dit gebied kun je niet alleen prachtig hiken, maar bevindt zich ook een ski gebied. Je zou zeggen dat er druk werd geskied, maar niets was minder waar. Ook al ploeterde ik door de sneeuw, op de berg was er kennelijk nog te weinig sneeuw om te skieën. Mijn idee om wat skieënde en snowboardende mensen te fotograferen kon ik dan ook in de prullenbak gooien. Gelukkig had ik ook hier nog een compositie om op terug te vallen. Wel was het echt even flink zoeken naar de goede plek voor die compositie. De bomen rondom blokkeerden het zicht op de bomen die ik wou fotograferen, maar door net even naar voren en naar links te bewegen kon ik mijn compositie zo veel mogelijk vrij krijgen. Zo is het elke keer weer bewegen en zoeken naar de beste compositie. Wil jij een keer mee zoeken naar composities in Nederland trouwens? Check dan even de workshops!

Bekijk dit ook eens

Back to Top