Deze keer weer een ouderwetse vlog. Ik ben op een locatie, heb een idee, maar heb nog geen idee wat het op gaat leveren. Uiteindelijk werd het een zoektocht naar composities met het licht dat ik niet helemaal wou. Ik mopper hier en daar een beetje dat het niet lukt, maar kom toch met een aantal ok foto's terug.
Het was een heerlijke dag in Petten, een lekker zonnetje, een beetje wind, maar weinig bewolking. Dat laatste zien wij landschapsfotografen niet zo graag, maar soms moet je het er toch mee doen. Dat gaf me wel de mogelijkheid om eerst op zoek te gaan naar een compositie die ik al langer wil maken. Een waarbij je het Palendorp in zijn context ziet. Niet een aantal losse palen met een mooie zonsondergang, maar het palendorp gezien vanuit de duinen er omheen. Dat kun je op een paar manieren doen, dus ging ik op zoek naar de juiste plek. Zo min mogelijk duinen in beeld, de duinen die net een frame vormen, van iets hoger op of juist vanaf laag. Het zijn allemaal keuzes die je moet verkennen. Uiteindelijk vond ik twee verschillende composities waar het palendorp net even anders in staat. In het veld kon ik niet echt een keuze maken welke ik het minst slecht vond. Achteraf ben ik heel blij met beide opties en vind ik vooral de tweede optie erg geslaagd, de balans is net even wat beter dan de eerste. Zo zie je maar, je kunt bijna nooit in het veld een goede beoordeling maken of een foto goed is of niet. Ik zal beide panorama's laten zien.
Met dat eerste doel afgevinkt was het tijd om het palendorp in te gaan, ik had namelijk ook nog een tweede doel. Het palendorp bestaat namelijk uit 10 huizen en een kerk. Die kerk bestaat uit 9 hogere palen dan de huizen en steekt er dus bovenuit. Je kunt het goed zien in de panorama's hierboven. Wat me alleen nooit was gelukt, was om die kerk goed in beeld te krijgen. Ten eerste omdat er veel palen zijn en het lastig is om daar orde in te scheppen en ten tweede omdat die palen zo uitsteken. Afhankelijk van waar je staat hou je vooral nog hele saaie lucht erachter over. Of ze lijken wel hoger, maar de palen in de voorgrond lijken net zo hoog. Ik had het na een half uur zoeken dan ook bijna opgegeven tot ik besloot de palen wat meer aan één kant van het beeld te plaatsen. Waardoor er een lijn ontstaat van links naar rechts in het beeld. Van de hoge palen van de kerk, naar de lagere van de huizen eromheen. Het licht en de kleur was ik inmiddels minder fan van, dus ging mijn camera in zwart wit modus, wat al een stuk beter werkte.
Met twee doelen een soort van behaald had ik de ruimte om lekker verder te dwalen door het palendorp. Het is niet heel groot, maar omdat het allemaal dicht op elkaar staat en de palen bijna allemaal evengroot zijn, is het moeilijk om rust en orde te creëren. Toen ik aan de rand van het dorp liep besloot ik mijn camera met een  groothoeklens eens te richten op de lagere palen in de voorgrond. Het voordeel van zo'n groothoeklens is dat de voorgrond veel belangrijker wordt dan de achtergrond. Die drukte van de palen in de achtergrond werd opeens veel minder prominent, maar de lage paal in de voorgrond met de prachtige ribbels in het zand werden opeens mijn onderwerp. Op dat moment was ik niet blij dat ik recht tegen de zon in fotografeerde en ik denk nog altijd dat de foto beter kan werken met een goede zonsondergang. Desalniettemin werd het achteraf toch eigenlijk wel mijn lievelingsfoto van deze shoot.
Op dat moment werd het ook kouder en kouder, door de harde noordelijke wind begon ik het flink koud te krijgen en dat is niet goed voor je moraal. Ik had het weer echt onderschat. Kleed je liever te warm dan te koud op zo'n moment. Die keuze had ik helaas niet meer, dus ik stond lekker te verkleumen terwijl ik nog probeerde om voor zonsondergang een andere compositie te vinden. Helaas werd de zonsondergang niet erg veel en was ik al snel tevreden met mijn compositie. Het is toch minder motiverend als je een niet zo'n mooie zonsondergang fotografeert. Uiteindelijk kwam ik nog weg met deze laatste foto waar de zon net achter de wolken dook, voor 'ie onder ging.

Bekijk dit ook eens

Back to Top